28η Οκτωβρίου 1940

Η στιγμή επέστη

που θα αγωνισθώμεν δια την 

ανεξαρτησίαν της Ελλάδος!

Στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου του 1940, για τους Ιταλούς η δεκάτη ογδόη επέτειος από την φασιστική «πορεία προς τη Ρώμη», που έφερε, το 1922, τον Μουσολίνι στην εξουσία, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι, επισκέπτεται, στην οικία του, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Με τη γαλλική φράση «Alors, c ‘ est la guerre», που σημαίνει «Πόλεμος λοιπόν», ο Μεταξάς απορρίπτει το ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο και απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Διάγγελμα Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικόν Λαόν.


28η Οκτωβρίου 1940
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηρά ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ης πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ίδιαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζεν την 6η πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’  εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!

Ιωάννης Μεταξάς


Διάγγελμα της Α.Μ. του Βασιλέως προς τον Ελληνικόν Λαόν.


28η Οκτωβρίου 1940
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σας ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Κατά την Μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Ελλην και κάθε Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των μέχρι τέλους και θα φανώσιν  αντάξιοι της ενδόξου ημών ιστορίας.
Με πίστη εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Εθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης.

Γεώργιος Β’

Αρχίζει έτσι η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, στο αλβανικό μέτωπο, την ώρα που ο λαός διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας κατά της Ιταλίας, τρέχει με ενθουσιασμό να καταταγεί και να πολεμήσει στο μέτωπο.

Tα κυριότερα γεγονότα από την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, μέχρι τα χρόνια της Κατοχής.

1 Σεπτεμβρίου 1939
Γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι κτήσεις της κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία. Η Ιταλία από τις 7 Απριλίου του 1939 είχε καταλάβει την Αλβανία.

9 Απριλίου 1940
Γερμανική επίθεση στη Δανία και τη Νορβηγία.

10 Μαϊου 1940
Γερμανική επίθεση στην Ολλανδία το Βέλγιο και τη Γαλλία, που θα συνθηκολογήσει στις 22 Ιουνίου.

10 Ιουνίου 1940
Η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο. Δημιουργείται έτσι ο γερμανοϊταλικός Άξονας.

Ιούνιος-Ιούλιος 1940
Η Σοβιετική Ένωση καταλαμβάνει την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Βεσαραβία και άλλα όμορα εδάφη.
Αύγουστος 1940
Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αίγυπτο και οι Βρετανοί στη Σομαλία.

4 Οκτωβρίου 1940
Συνάντηση Χίτλερ και Μουσολίνι. Καμιά αναφορά για Ελλάδα και Ρουμανία.

28 Οκτωβρίου 1940
Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι εισπράττει το ΟΧΙ από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ιωάννη Μεταξά και αρχίζει η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας.

Advertisements

8 Responses

 1. TA OXI THELOYN METAXADES !

 2. Από το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά:

  28 Οκτωβρίου, Δευτέρα
  Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. -Πόλεμος! -Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. -Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. -Όλοι πλην Κύρου. -Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. -Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. -Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. – Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα.
  Ο Θεός βοηθός!!
  (Σημείωση: Τραυλός, είναι ο αρχιφύλαξ έξω από την οικία του Μεταξά.
  Νικολούδης Θεολόγος, Υπουργός Τύπου και Τουρισμού. Μαυρουδής Νικόλαος, μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών. Mίκαελ Πάλαιρετ, Πρέσβυς Μεγάλης Βρεταννίας. Αλέξης Κύρου, τμηματάρχης Υπουργείου Εξωτερικών).

  http://www.ioannismetaxas.gr/28nOktovriou.html

 3. ΕΞΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ….ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ….ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ.

 4. ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ’40

  8500 Έλληνες στρατιώτες, πεσόντες στις μάχες της αντίστασης κατά των Ιταλών εισβολέων το 1940, κείτονται άταφοι ακόμα στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου.

  Παρά την μονογραφή από την 21η Νοεμβρίου του 2008, της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Βόρεια Ήπειρο, το αλβανικό κράτος εξακολουθεί να μηχανεύεται εμπόδια στη διευθέτηση αυτού του ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας θέματος για όλο τον ελληνικό λαό.

  Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται η αντιμετώπιση από πλευράς των αλβανικών αρχών και της διμερής συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2009, κατά την επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναφορικά με τη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και της σχετικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ η Ελλάδα ανέμενε την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας από την αλβανική βουλή, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, με μια πρωτοφανή απόφαση, ακύρωσε τη Σύμβαση ως μή-συνταγματική!

  Εντός του ίδιου πλαισίου θα πρέπει να ενταχθεί και η γενικότερη στρατηγική συρρίκνωσης και περιορισμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο μέσω της συνεχούς καταπάτησης των μειονοτικών δικαιωμάτων της, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών συνθηκών και ιδιαίτερα της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Να θυμίσουμε απλά την πολύ πρόσφατη (Αύγουστος 2010)απάνθρωπη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, στη Χιμάρα, επειδή μιλούσε τη μητρική του γλώσσα αλλά και την, λίγο παλαιότερη, ποινική καταδίκη με καθαίρεση από τα δημαρχιακά καθήκοντα και ποινή φυλάκισης του Βασίλη Μπολάνου, Προέδρου της Πολιτικής Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», επειδή θέλησε οι πινακίδες σήμανσης οδών στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου της Χιμάρας να αναγράφονται και στην ελληνική.

  Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι φαίνονται τα Τίρανα να εμπαίζουν στην κυριολεξία την Αθήνα, προσποιούμενα από τη μία την φίλη γείτονα, όποτε χρειάζονται τη στήριξή της (όπως στις αρχές του 2009, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ), κι από την άλλη δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν ευθαίως έναντι των ελληνικών συμφερόντων όποτε περνάει από το χέρι τους. Είναι ίσως καιρός η ελληνική κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στην διφορούμενη αυτή αλβανική τακτική.

  http://www.nenanews.eu

 5. APO TIN ISTOSELIDA TOY KKE VREGMENISANIDA !

  Το Καρφί
  
Δεν καταλαβατε ρε παιδια…οι Γερμανοτσολιαδες γιορταζουν την απελευθερωση της Ελλαδας….. απο τους κουμμουνιστες με την βοηθεια του Χιτλερ

  Mwri vrwma kleftra tou ethnoprodotikou KKE,gyftomenidiatisa tsamisa
stalinopatsavoura otan o Metaxas kai oi Ellines legan to OXI
oi alites tou prodotikou KKE itan enantia ston polemo gia na mi
xalasoun ti symahia tou Xitler me ton paterouli sas ton Stalin.
Kai meta aimatokylasate vrwmoprodotes tin Ellada gia na dwsete Makedonia kai Thraki stous Slavous .
Terma i aloiwsi tis istorikis pragmatikotitas poulimena skoulikia !
Diavaste prodotes tis prodosies kai ta eglimata sas na xestravwthite anti na malakizeste omadikws sti vrwmosanida tou Tsami tou antra sou prwtostatountos tou arhierews twn Martyrwn tou Avnan aximalaka Kwnstantinou !

  Η Προδοσία της 28ης Οκτωβρίου 1940 από το ΚΚΕ.
  http://www.zougla.gr/blog/article/513045

 6. Μπα, τι μας λες, Omadikos Avnanismos Vrwmosanidomenwn KKE;

  Βλέπω βάρεσε πάλι προσκλητήριο ο τσάμης ανθέλληνας αρχιμαλάκας Τόλης Παπακώστας, ο καθηγητάκος του Södertörn, για την… καθιερωμένη δημόσια ομαδική… μαλακία των μελών της σπείρας των κλεφτών του ΚΚΕ;

  Φαίνεται ότι τον μαλακισμένο μάρτυρα του Αυνάν, το κομούνι το Γιώργο Κωνσταντίνου τον βάρεσε το σύνδρομο της στέρησης από την απομόνωση που τον είχαν βάλει τα άλλα κομούνια, οι κλέφτες και δεν άντεξε να την παίζει κρυφά. Ενώ αυτός τη βρίσκει και ηδονίζεται όταν το παίζει και το τραβάει δημόσια το παντέρμο το τσουτσονάκι του, το ανώμαλο κομούνι και έψησε τον γενίτσαρο τον Τόλη να καλέσει νωρίτερα τη συνάντησή τους!

  Κι ο Τόλης άλλο που δεν ήθελε! Προς μεγάλη χαρά και της σταλινομπολσεβίκας της γκιόσας Μαρίας του Χουλιάρα.
  Κι ο τσάμης ινστρούχτορας του ΚΚΕ, ο ανθέλληνας Χουλιάρας άλλο που δεν ήθελε κι αυτός!

  Αμέσως έβαλε ο γύφτουλας ο κουκουές και το Postgiro, σήμερα Plusgiro, του για να συλλέξει τα έσοδα από τα μαλακισμένα μέλη της σέκτας του ΚΚΕ που θα συμμετάσχουν στην καθιερωμένη αγαπημένη τους ιεροτελεστία, το χειρογλύκανο, που τόσο πολυ τρελένεται γι αυτό και η ξελιγωμένη, η λιγούρα η γυφτομπολσεβίκα η γκιόσα η κυρά-Μαρίκα η Χουλιάρα. H συντρόφισσα η Ελίζαμπετ η Πάσχου που ψάχνει τα βιολογικά και τα alternative της είπε ότι κάνει καλό στην επιδερμίδα γιατί έχει πολλή πρωτεΐνη και τους μαζεύει η γκιόσα στη βρωμοσανίδα τού άντρα της για να πασαλείβεται φρέσκο πράγμα μπας και λάμψει η γυφτομούρη της.

Comments are closed.