ΑΚΟΥΣΟΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ! ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ «ΓΟΝΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΘΡΟΙ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ… ΚΕΡΚΙΔΕΣ

ΑΚΟΥΣΟΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ!
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ «ΓΟΝΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΘΡΟΙ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ… ΚΕΡΚΙΔΕΣ

Μέσα στον κόσμο της σύγχισης που απεργάζεται η Ελληνική κρίση στην Πατρίδα μας, προστίθεται και η αμηχανία που δημιουργήθηκε από την αναγκαστική αποχώρηση τμήματος από το ÅSÖ Gymnasium και η δημιουργία ενός νέου Σαββατιάτικου Σχολείου στηn κεντρική Στοκχόλμη, κυρίως για λόγους… σωματικής ακεραιότητος των εμπλεκομένων.

Το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης διαμάχης με αιματηρές διενέξεις από ξυλοδαρμούς έως ρίψεις χρωμάτων, επεμβάσεις αστυνομίας, μhνöyσεις, προσφυγές σε δικαστήρια και επιβολές κυρώσεων στους υπαίτιους ταραξίες, υποκινητές, ήταν το κύριο αίτιο της αποχώρησης.
Αγώνας με στριγγιές φωνές από γρυλίζοντα αγρίμια, σαν μπουλούκια αγύμναστα, φλύαροι και ακατάστατοι λαϊκιστές, αμφισβητούμενης πολιτισμικής καθαρότητας, άνθρωποι θολής κομματικής ιδεολογίας δημιούργησαν αναβρασμούς και ταραχές στους χώρους ενός καταξιωμένου από τη σουηδική κοινωνία εκπαιδευτικού χώρου. Ωσάν να ήθελαν να εξοφλήσουν γραμμάτια παλαιών χρεών. Συνοδοιπόροι κρυφών και φανερών στόχων άφησαν κατά μέρος τα προσχήματα και καταπάτησαν τις σκέψεις, την έκφραση, την κρίση, τον διάλογο και φτάσαμε στο ΟΡΙΑΚΟ σημείο το Υπουργείο Παιδείας από Ελλάδα να στείλει έγγραφο «βρισκόμαστε στη διαδικασία διερεύνησης του προβλήματος».

Η ουσία όμως του κυρίως προβλήματος δεν είναι μόνον οι ενέργειες των… ορισμένων… όσο οι σκέψεις και οι αντιδράσεις των αθώων, θεατών-παιδιών ηλικίας από 8, 9 έως 18 ετών. Τι βλέπουν γύρω τους και πώς αντιδρούν, βλέποντας ή ακούγοντάς τους… «μπαμπάδες τους» να μαλώνουν και να διαπληκτίζονται σαν αχθοφόροι λιμανιού παλαιάς εποχής.

Και διερωτάται κανείς, αν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (γονείς) προβληματίσθηκαν ή ανησύχησαν για το τι αποκόμισαν οι μαθητές από τα επεισόδια, που δημιούργησαν οι ίδιοι οι γονείς, για πραγματικούς λόγους, τους οποίους μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν.

Είναι υπόλογοι λοιπόν και στα παιδιά τους, τα οποία παιδιά τους, πιστεύουμε, ότι ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ και η θέση που πήραν είναι ώριμη και μεστή. «ΝΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ!» έλεγαν οι παλαιότεροί μας.
Αυτή είναι και η θέση των παιδιών για Γονείς που δεν έχουν κατανοήσει ότι η παιδεία των παιδιών τους στο «εδώ» σχολείο δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία, από το κοινωνικό σύνολο, από την οικονομική δομή της Ελλάδας και του σχολείου που τους στεγάζει, από την πολιτιστική παράδοση του συγκεκριμμένου σχολείου και της χώρας που ανήκει.

Είναι δε σαφέστατο, πως οι επιλογές που γίνονται είτε στους διαδρόμους και τα προαύλια είτε στις αίθουσες είναι βασικές και μεγάλης σημασίας, συνδεόμενες δε άμεσα με την προβολή και παρουσίαση της ποιοτικής ταυτότητας και της καταγωγής των γονέων. Κατά συνέπεια είναι οδυνηρό για την Ελληνική Παροικία και κατ’ επέκταση για την ταλαίπωρη Ελλάδα να έχει τέτοιου είδους εκπρόσωπους.

Αναμφισβήτητα, οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι σ’ αυτόν τον χώρο του συγκεκριμένου σχολείου, δεν νοείται η ύπαρξη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή φορέα που αναμειγνύεται, αφενός στα εκπαιδευτικά και αφετέρου στο ρόλο και την λειτουργία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οποιουδήποτε σχολείου για ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ.
Διά χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

Advertisements