Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1948

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1948

Μια από τις πρώτες πράξεις των Μπολσεβίκων μόλις κατέλαβαν την εξουσία στη Ρωσία το 1917, ήταν  να κρατικοποιήσουν τον Τύπο, καταργώντας πλήρως την ελευθεροτυπία.

Την ενέργεια δε αυτή την κατοχύρωσαν στο πρώτο σοβιετικό σύνταγμα το 1918. Η αρχή αυτή διατηρήθηκε και διευρύνθηκε με το νέο σύνταγμα της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), που άρχισε να εφαρμόζεται το 1936 και ίσχυε έως πρότινος.

Στο άρθρο που αναφέρονται τα περί ελευθεροτυπίας, καταργείται κάθε ελευθερία έκφρασης γιατί ορίζει ότι ο καθένας μπορεί να εκφράσει «ελεύθερα» τη γνώμη του, αλλά μόνον όταν αυτή εξυπηρετεί την ενίσχυση του σοσιαλιστικού συστήματος.

Το τότε κομματικό έντυπο «Πράβδα», στις 22 Ιουνίου του 1936, εξηγούσε πλήρως το νόημα της συνταγματικής διάταξης: «Όποιος θέλει να κλονίσει το σοσιαλιστικό καθεστώς, είναι εχθρός του λαού. Γι αυτό δεν θα βρει ούτε ένα φύλλο χαρτιού και δεν θα μπορέσει να δρασκελίσει ούτε το κατώφλι ενός τυπογραφείου για να θέσει σε εφαρμογή τα αισχρά του σχέδια. Δεν θα βρει ούτε μία αίθουσα, ούτε ένα δωμάτιο, ούτε μία γωνιά για να χύσει από εκεί το δηλητήριο του λόγου του.».

Μόλις πήραν την εξουσία κατήργησαν αμέσως κάθε δυνατότητα για ελεύθερη έκφραση της σκέψης και όλα τα μέσα με τα οποία είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να εκφραστεί, έγιναν ιδιοκτησία του κράτους.

Για να μην επιτρέψει τον Διάλογο ο κομμουνισμός αρνήθηκε να υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εψήφισε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 και συμπλήρωσε στις 5 Φεβρουαρίου 1952, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Οι μόνες χώρες που αρνήθηκαν να δεχθούν τη Διακήρυξη, ήταν η Σαουδική Αραβία, η Νότιος Αφρική και τα Κομμουνιστικά κράτη. Ο τότε υπουργός των Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Α. Βισίνσκι είπε, τότε, δικαιολογώντας την άρνηση: «Η Διακήρυξη αναφέρει κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης». Το δικαίωμα αυτό, όπως διευκρινίζεται στο κείμενο, συνεπάγεται το να μην ενοχλείται κανείς για τις γνώμες του και να μπορεί να λαμβάνει και να διαδίδει χωρίς περιορισμούς κάθε πληροφορία και ιδέα με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης. «Η αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ένωσης, δεν μπορεί να δεχθεί αυτό το άρθρο γιατί διακηρύσσει μια ελευθερία κατά τον πιο γενικό τρόπο, δηλαδή την ελευθερία της διαδόσεως οιωνδήποτε γνωμών, ιδεών και πληροφοριών. Και ερωτώ: Ποιες είναι οι ιδέες που μπορούν να διαδίδονται ελεύθερα και ανεμπόδιστα; Στο ερώτημα αυτό του εδόθη η απάντηση ότι πρόκειται για όλες  ανεξαιρέτως τις ιδέες. Τότε εκείνος απάντησε, «Η ΕΣΣΔ είναι της γνώμης ότι δεν μπορεί να διαδίδονται ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες οι ιδέες και για τούτο δεν θα ψηφίσει το εν λόγω κείμενο.». Ισχυρίστηκε επίσης ότι μόνον «προδότες» και «πράκτορες» των ιμπεριαλιστών είναι δυνατόν να έχουν στη χώρα του ιδέες διαφορετικές από εκείνες του καθεστώτος. Και οι 14 άνθρωποι που διετέλεσαν έως το 1968 αρχηγοί/γραμματείς του Κ.Κ.Ε. (μέχρι και τον Κολλιγιάννη) χαρακτηρίστηκαν από το ίδιο τους το κόμμα πράκτορες, οπορτουνιστές, τυχοδιώκτες, ύποπτοι. Το ίδιο έγινε και με όλα τα αξιόλογα στελέχη του. (Κάποιος Φλωράκης, ίσως μειωμένης πολιτικής βαρύτητας τη γλίτωσε)…

Αναμένομεν εναγωνίως, για το τι μέλει γενέσθαι, με την… νυν.

Διά χειρός

Γιώργου Κουβάτσου


Advertisements

12 Responses

 1. Μάλλον πάλι λάθος κάνεις. Η απόφαση ήταν ομώφωνη με 8 αποχές. Αλλά αν θέλεις να γράψεις κάτι αντικομμουνιστικό πρέπει να γράψουμε και μερικά πράγματα “λάθος”…; Πάντως συγχαρητήρια, φαίνεται να παίρνεις επάξια του θεωρητικού του αντικομμουνισμού στη Σουηδία (για τους έλληνες), και διάδοχος σύντομα του Θ. Πάγκαλου…

  http://html.knowyourrights2008.org/el/universal-declaration-of-human-rights/60-years-of-history.html

 2. Άσε, «Προλετάριε», μήπως οι εκπρόσωποι των κομουνιστικών χωρών «συνωστίζονταν» στο μετρό του Παρισιού και δεν πρόλαβαν να πάνε να ψηφίσουν;
  Το κείμενο που παραπέμπεις είναι απαράδεκτο, ελεεινό και προβοκατόρικο. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με την κομουνιστική θεωρία σου λέει ότι «Στις 10 Δεκεμβρίου 1946, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομοφώνως…». Δεν ενεκρίθη το 1946 αλλά 1948. Άρα όλο το κείμενο είναι απορριπτέο σύμφωνα με τη λογική σου.
  Φαίνεται όμως ότι έχεις παρεξηγήσει και τον όρο «αντικομουνισμός». Δεν είναι κακό να είναι κάποιος αντικομουνιστής. Απεναντίας, κακό είναι το να είναι κάποιος κομουνιστής.

  Διάβασε και το παρακάτω επιεικέστατο κειμενάκι!
  While representatives from the communist block countries participated in the discussions leading up to the adoption of the UDHR, in the end, they would not vote in favor of the declaration. The six communist countries abstaining claimed that the declaration did not provide enough emphasis on economic rights. Two other countries also abstained, Saudi Arabia (citing conflict with Islamic law) and South Africa (which claimed the Declaration went too far).
  Και αυτό
  In 1948, the USSR refused to ratify the UDHR, but signed it in 1975 as part of the Helsinki Accords, an international agreement the Soviets saw as memorializing their power over the Eastern Bloc.

 3. Δεν ημουν εκει,καθ οτι 3χρονος,ησαν ομως αλλοι και εγραψαν τις λεπτομερειες που αναφερομαι.Και ως πασιγνωστον,σε διακυρηξεις,δεν αναφερονται ουτε οι διαλογοι,ουτε οι εισηγησεις,οι παρατηρησεις,οι τα συμπερασματα .Ετσι και σ αυτην,αναφερονται απλως οτι,συμφωνησαν ολοι,΄΄πλην Λακεδαιμονιων΄΄.
  Γ.Κ.

 4. Ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά οι αστικές κυβερνήσεις και στην Ελλάδα και στη Σουηδία πως τα εφάρμοσαν; Να μερικά…

  Οι διακυρήξεις καλές είναι αλλά ο καπιταλισμός θέλει τα κέρδη του, τους ανθρώπους τους φτύνει. Και το ΠΑΣΔΟΚ και η ΝΔ στηρίζουν πολύ καλά τους καπιταλιστές…

  Άρθρο 4.
  Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό το καθεστός δουλείας, ή μερικής, η δουλεία και το δουλεμπόριο υπο οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

  Άρθρο 7.
  Ολοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση. Ολοι έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία από κάθε διάκριση που θα παραβίαζε την παρούσα Διακήρυξη και από κάθε πρόκληση για μια τέτοια δυσμενή διάκριση.

  Άρθρο 14.
  1. Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.
  2. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετεες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.

  Άρθρο 22.
  Κάθε άτομο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας, η κοινωνία, με την εθνική πρωτοβουλία και τη διεθνή συνεργασία, ανάλογα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, έχει χρέος να του εξασφαλίσει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

  Άρθρο 23.
  1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμα του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και να προστατεύεται από την ανεργία.
  2. Όλοι, χωρίς καμιά διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
  3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σ’ αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.
  4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

 5. Βιομηχανικέ εργάτη,
  δηλαδή, όπως μας το είπε κι ο ποιητής
  “άλλο να είσαι 21 και να σου αρέσει το 69
  κι άλλο να είσαι 69 και να σου αρέσει το 21″.

 6. Εχεις απολυτα δικιο.Και τα δυο προαναφερομενα κομματα Ν.Δ.και Πα.Σο.Κ. ειναι γεννημα θρεμμα,μιας κοινωνιας που ακομη ψαχνεται να βρη την ταυτοτητα της.Το λικνο που μεγαλωσαν γαι ανατραφησαν ομως,ειναι επιλογη της Ελληνικης κοινωνιας,οποιας και ναναι,που εχει αποφασισει να βρη τον δρομο της μεσα απο τις Συμπληγαδες του καπιταλισμου.Ο καπιταλισμος,εχει ενα πλεονεκτημα,το σπουδαιοτερο ισως,εναντι του κομμουνισμου, εχει πολλες επιλογες.Παρουσιαζει στον ανθρωπο,ολα του τα προσωπα και τα βλεπει κανεις.Δινεται η ευκαιρεια να επιλεξη,ο ανθρωποςσυμφωνα με την κριση του και τις παντιοτροπες και ποικιλες,δυνατοτητες του.Ο Ανθρωπος,εχει ο ιδιος την δυνατοτητα να προσδιοριση την υπαρξη του και τα ορια της, στη κοινωνια την καπιταλιστικη που ζει και αναπτυσσεται ,πραγμα που δεν συνεβαινε,την εποχη που ο κομμουνισμος ηταν το αντιβαρο,τοτε που ειχε ισως την δυναμη να επικρατηση.Δεν τα καταφερε ομως,και δυστυχως για τον υπολοιπο κοσμο,διοτι αφησε τον καπιταλισμο ασυδοτο,να αλωνιζει.Το τραγικο του λαθος ηταν οτι ξεχασε,τον Ανθρωπο,και καταπειαστηκε με τις΄΄μαζες΄΄,΄΄το κινημα΄΄,τον λαο΄΄,΄΄΄το κομμα΄΄.και……..χαθηκε μεσ το πληθος και την ανωνυμια των λαων που απευθυνθηκε.Οσο για τα προαναφερομενα κομματα,ειναι οπως και οι εταιρειες,σημερα ζουν αυριο πεθαινουν,ο διαχρονισμος τους εχει ορια.Και αυτο ειναι το ωραιο στον καπιταλισμο.Δεν δυμιουργειται ανια.Τοσο ευχαριστη,οσο και επιμορφωτικη η συζητηση μαζι σου.
  Γ.Κ.

 7. Ενα πραγμα,νομιζω,που ποτε δεν ασχοληθηκε και δεν ανελυσε ο κομμουνισμος,ειναι το σεξουαλικο ζητημα των λαων και τα ανεκδοτα προς διαπαιδαγωγιση της μαζας.
  Γ.Κ.

 8. Επιλογές μέσα στον καπιταλισμό, όσο βέβαια δεν βάζεις ζήτημα αλλαγής συστήματος, γιατί τότε υπάρχει και η καταστολή.
  Ο κομμουνισμός βάζει σαν στόχο τον άνθρωπο, σαν συλλογικό όν. Ο καπιταλισμός βάζει σαν στόχο την υπεραξία. Άρα εγώ προτιμώ τον κομμουνισμό, γιατί οι επιλογές του καπιταλισμού είναι γιαλαντζί. Οι ανεξάρτητες επιλογές του ανθρώπου μέσα στον καπιταλισμό είναι μόνο μια μεταφυσική έννοια, όπως ακριβώς και η θρησκεία.

 9. Επομένως γεννάται το ερώτημα. Πώς ένας προλετάριος, συνειδητοποιημένος κομουνιστής, ο οποίος αφήνει την πατρίδα του για μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη χώρα επιλέγει μια καπιταλιστική χώρα με γιαλαντζί επιλογές και όχι κάποια από τις χώρες του επίγειου παραδείσου του υπαρκτού σοσιαλισμού;
  Για να μελετήσει από κοντά τις γιαλαντζί επιλογές τού καπιταλισμού ήρθε στη Σουηδία ή για να επιτελέσει συγκεκριμένο ιεραποστολικό έργο;

 10. Μιλάμε elzorro70 τα επιχειρήματά σου είναι σοβαρά και δεν μπορώ να τα αντικρούσω!

  Μήπως σκέφτηκες ποτέ ότι το να πας σε μιά χώρα δεν είναι πάντα δική σου επιλογή; Και αν είναι και έτσι γιατί να κατηγορείς κάποιον επειδή έκανε αυτήν την επιλογή;

  Πάντως για το σύστημα, τον καπιταλισμό, δεν λες και κάτι…μάλλον θα σου αρέσει…

 11. Αν σου πω, κύριε Προλετάριε, ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν αυτό, φυσικά και δεν θα με πιστέψεις. Στην περίπτωσή σου, όμως, έχω λόγους να μην πιστεύω ότι σε ανάγκασε κάποιος να μεταναστεύσεις στη Σουηδία. Ήταν δική σου επιλογή! Και δεν κατηγορώ κανέναν για τις επιλογές του, απλώς απορίες εκφράζω.
  Μια και μιλάς όμως για επιλογές και θες να μου αποσπάσεις κιόλας ότι γουστάρω τον καπιταλισμό για πες μου τι επιλογές μου δίνεις εσύ; Μεταξύ κομμουνισμού και καπιταλισμού επιλέγω τον καπιταλισμό κατά το μη χείρον βέλτιστον.
  Παράλογο έναι, δηλαδή, για σένα κάποιος να μη γουστάρει τη βία, την τρομοκρατία, τις μαζικές εκτελέσεις, τα γκουλάγκ, τις μαζικές εκτοπίσεις, τη δικτατορία και οποιαδήποτε άλλη θηριωδία ;
  Για τον καπιταλισμό τι να πω εγώ παραπάνω; Δεν σου φτάνουν όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε κάθε μέρα στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες, στο «Ριζοσπάστη», στα καφενεία, στο διαδίκτυο;
  Όλα τα άρθρα της διακήρυξης που αναφέρεις παραπάνω δεν εφαρμόζονται στις χώρες που αναφέρεις;
  Μήπως θέλεις να μιλήσουμε και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας; Εμπορευματική παραγωγή 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα, για μια κούπα ρύζι και σφαίρα στο πίσω μέρος του κρανίου, αν τολμήσεις να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου.

 12. Οι διευκρινιστικες ερωτησεις υποβαλλονται απο 16.00 εως 19.00 στο ΕΛ.ΠΟ.ΣΤΕ.ΜΑ.ΚΑ.(Ελληνικο Πολιτιστικο Στεγαστρο Μαρτινς Καφε.Σολνα κεντρουμ.
  Γ.Κ.

Comments are closed.