ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

«Η απολίτικη παιδεία είναι μία αστική υποκρισία» Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν

Το κομουνιστικό κόμμα ήθελε να διαπαιδαγωγήσει και να χαλιναγωγήσει τη νέα γενιά. Διατύπωσε λοιπόν την αρχή ότι το παιδί δεν ανήκει στους γονείς του, αλλά στην ολότητα, που την εκπροσωπεί το κομουνιστικό κράτος. Αυτό παραλαμβάνει τον άνθρωπο αμέσως μόλις γεννηθεί με τους βρεφικούς σταθμούς και σε λίγο με τους παιδικούς σταθμούς και σε συνέχεια με τους παιδικούς κήπους. Εκεί διδάσκεται την πειθαρχία και την ομαδοποίηση.

Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, το παιδί, μαζί με το γλωσσικό αλφαβητάριο, διδάσκεται και το πολιτικό αλφαβητάριο, με βάση τα ειδικά βιβλία που λέγονται «Πολιτικά Γράμματα» (Πολίτ Γκραμμότα).

Όταν πήραν την εξουσία τα ΚΚ, πραγματοποιήσαν αμέσως μια σχεδόν πλήρη εκκαθάριση των εκπαιδευτικών. Δεν άφησαν λίθον επί λίθου, από τους παλαιούς. Στις θέσεις τους τοποθέτησαν νεαρά κομματικά στελέχη, απλοί απόφητοι (ίσως και απλοί μαθητές) γυμνασίων, που πέρασαν στα γρήγορα παιδαγωγικά φροντιστήρια και αμέσως διορίστηκαν δάσκαλοι, καθηγητές, γυμνασιάρχες.
Αυτοί οι νέοι μπορεί να μην διέθεταν προσόντα εκπαιδευτικών, διέθεταν όμως πίστη προς το κόμμα και ιδεολογικό φανατισμό.

Την ίδια τακτική εφάρμοσαν και για την Τέχνη. Κατά την κομουνιστική άποψη, κάθε λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό έργο πρέπει να έχει και πολιτική θέση υπέρ του κομουνισμού. Γι αυτό τον σκοπό κατασκευάστηκε και μία ολόκληρη θεωρία για την Τέχνη την θεωρία του περιβόητου «Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού», (Λένιν). Κάθε λογοτέχνης, ποιητής, μουσικοσυνθέτης ή γενικά καλλιτέχνης που ζει σε κομουνιστική χώρα, οφείλει να υποτάσσει την δημιουργία του, στις αρχές αυτού του ιδιότυπου ρεαλισμού. Μαρξισμός επί της Τέχνης, ορίζοντας λεπτομερειακά, όχι μόνον τι δεν πρέπει να κάνει ο δημιουργός, καλλιτέχνης, αλλά και τι οφείλει να κάνει και πώς να τό κάνει.

Στην ανθρώπινη ιστορία κανείς ολοκληρωτισμός δεν διανοήθηκε να κάνει αυτού του είδους την πλύση εγκεφάλου, με αυτούς τους κανόνες. Οι κανόνες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού ορίζουν ότι οι συγγραφείς υποχρεώνονται στα έργα τους να προβάλλουν την σαπίλα του αστικού και την ανωτερότητα του κομουνιστικού καθεστώτος. Να καλλιεργούν την πίστη και την αισιοδοξία για την τελική νίκη, το ηρωικό πνεύμα για θυσίες, υπέρ του κόμματος και να κτυπούν τις αστικές παραδόσεις, όπως η τάση προς την ιδιοκτησία, την οικογένεια, την ιδιωτική ζωή ή τη θρησκεία. Να μην χρησιμοποιούν δύσκολες εκφράσεις και ιδέες, στα έργα τους. Απαγόρευσαν την αφηρημένη ζωγραφική, τη σουρεαλιστική ποίηση, τη δύσκολη μουσική σύνθεση, το θέατρο του παραλόγου. Πάρα πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες στις κομουνιστικές χώρες εκκαθαρίστηκαν, μόνον και μόνον επειδή θέλησαν να εκφρασθούν, όπως αυτοί ένοιωθαν και όχι όπως τους όριζε το ΚΚ κλπ. Πάστερνακ,Τάρσις, Βόλπιν, Αχμάτοβα κλπ. Λένιν «Collected Works».

Το 1947 εξαφανίσθηκαν, γιατί αρνήθηκαν να θέσουν το ταλέντο τους στην υπηρεσία της κομματικής γραμμής και ηγεσίας. Άλλοι αυτοκτόνησαν, άλλοι τουφεκίσθηκαν ή χάθηκαν στη Σιβηρία κι άλλοι πολλοί σιώπησαν. Σοστάκοβιτς και Προκόβιεφ, επικρίθηκαν όταν συνέθεσαν έργα δυσνόητα και απαγορεύτηκαν όπερές τους (Λαίδη Μάκβεθ). Ο Σολτζενίτσιν κατέληξε με τον Αρχάγγελο, εξορία.

Ύστερα από αυτά δεν είναι περίεργο, γιατί κατακρημνήσθηκε ο γίγαντας με τα ξύλινα πόδια, όπως έλεγε στο γράμμα που άφησε ο πρόεδρος της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων, Φαντέγιεφ αυτοκτονώντας το 1956, «Αφιέρωσα το ταλέντο μου σε ψεύτικα είδωλα. Αλλά ούτε αυτή η θυσία μου, κρίθηκε αρκετή. Μου αρνήθηκαν το δικαίωμα να λέγω όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και να ψεύδομαι με τον τρόπο που θα διάλεγα εγώ.».

Ίσως και η κ. Παπαρήγα, «αύριο», όταν θα αναληφθεί στους ουρανούς, κατόπιν απόφασης, βέβαια και της πολιτικής συναίνεσης, του ουράνιου πολιτικού γραφείου να γράφει στο γράμμα της, σύμφωνα με την αλτσχαϊμερική της υποστάθμη, κάτι παρόμοιο, ότι το τείχος το έκτισε ο πρωτοξάδελφος του Στάλιν, Αδόλφος Χίτλερ. Γι αυτό γκρεμίστηκαν στην άβυσσο που οι ίδιοι εδημιούργησαν.

Συστάσεις προς τα μέλη του ΚΚΕ, να προμηθευτούν το έργο/συγγραφή του Βρετανού, George Orwell το «1984».

Δια χειρός

Γιώργου Κουβάτσου

Advertisements

8 Responses

 1. Ευχαριστούμε πολύ για τις συστάσεις σου. Θα το σκεφτούμε σοβαρά μετά τα τρομερά επιχειρηματά σου, σαν γνήσιος “θεωρητικός” του αντικομμουνισμού που παρουσιάζεσαι.

  Βέβαια φρόντισε την επόμενη φορά να ελέγχεις τις πηγές σου. Πχ γράφεις “Πάρα πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες στις κομουνιστικές χώρες (Ντοστογιέφσκι) εκκαθαρίστηκαν, μόνον και μόνον επειδή θέλησαν να εκφρασθούν, όπως αυτοί ένοιωθαν και όχι όπως τους όριζε το ΚΚ.”
  Η βασική λεπτομέρεια είναι ότι ο Ντοστογιέφσκι πέθανε το 1881!!! Πολλά χρόνια πριν οι Μπολεσεβίκοι έρθουν στην εξουσία.

 2. To mono pou tous endiaferoi kyrie kosmopolos
  einai na kataferonte enantion tou kk . Re mipos tous
  …………………………to kk stin ped……………………..ilikia.
  Leo ego tora ypotheto . Den to xeperases akoma.
  Hara sta skelia sou re…………………….

 3. Εχεις απολυτο δικιο.Απο ……..κεκτημενη ταχυτητα,παρεκτραπικα,και εκφρασθηκα λανθασμενα.O Fjodor Dostojevskij (1821….1881),εξορισθηκε για 10 χρονια ,1849…59,στην Σιβηρια.Τα περιφημα εργα του εννοουσα,οτι απαγορευτηκαν και λογοκριθηκαν,ως μη αρεστα,στο καθεστως,οπως και πολλων αλλων..Σου ειμαι ευγνωμων και εισαι ευπροσδεκτος ,με καθε ειδους παρατηρηση,κριση,αποψη,συμπληρωση,επι παντος γραφτου ή ,αγραφου,λογου.Γ.Κουβατσος.

 4. @ Γιωργος Κουβατσος
  Να λοιπόν που μία παρένθεση σε μία πρόταση, που θα μπορούσε βέβαια και να λείπει, ανατρέπει όλη την επιχειρηματολογία του κειμένου.
  Αν δεν έχεις αντίρρηση διαγράφουμε την παρένθεση από το κείμενο, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναγραφτεί η πρόταση.

  @ nikos
  Αυτή είναι και η τελευταία φορά που περνάει το «σχόλιό» σου, αν είναι στο ίδιο στιλ μ’ αυτό το τελευταίο. Γράψε κάτι δικό σου την άλλη φορά και μην αντιγράφεις αυτά τα στερεότυπα που εκδίδει ο Περισσός. Τη φρασεολογία της Παπαρήγας, της Κανέλλη και του Χαλβατζή την γνωρίζει όλος ο κόσμος. Κάνε μας λοιπόν τη χάρη και γράψε με δικά σου λόγια. Καλύτερα θα τα πεις από μόνος σου. Είμαστε σίγουροι γι αυτό!

  Ας θυμηθούμε κι ένα παλιό ανέκδοτο που ταιριάζει στην περίσταση.

  Είναι ο πατέρας ο κομμουνιστής με το παιδάκι του στο σαλόνι. Σε κάποια στιγμή τον ρωτάει ο πιτσιρικάς: “Μπαμπά ο ελέφαντας πετάει;”
  Και αυτός απαντάει: “Όχι παιδί μου δεν πετάει”
  Ύστερα από 5 λεπτά πάλι το παιδί: “Ο ελέφαντας σίγουρα δεν πετάει;”
  Και απαντάει πάλι: “Ναι παιδί μου σίγουρα”
  10 λεπτά πιο μετά: “Ρε πατέρα είσαι σίγουρος ότι δεν πετάει ο ελέφαντας;” Αγανακτισμένος ο πατέρας: “Ναι ρε παιδί μου λέμε. Ποιος σου είπε ότι πετάει; Πού το είδες;”
  Και ο μικρός αφελέστατα: “Να, το έγραφε ο Ριζοσπάστης”
  Οπότε ο πατέρας: “Πετάει! Ε, κουταμάρες. 10 μέτρα πάει και μετά πέφτει”!

 5. ΚΟΜΣΟΜΟΛ,κατι σαν Ε.Κ.Ν.(Ενωση ΚομμουνιστικωνΝεολαιων)μου ερχεται στο νου,δεκαετια ΄΄60,σας βλεπαμε,εμεις της Ο.Ν.Ε.Κ.,με καποιο δεος,ισως και λιγο,ζηλεια,για το σθενος και την αυτοπεποιθηση σας.Τοτε βεβαια,που οι εποχες ησαν γνησιες και ο Παγκαλος κυκλοφορουσε με το Κεφαλαιο του Μαρξ,παραμασχαλα.Ωραιες εποχες.Τωρα,μονον ΛΟΓΙΑ κενα,ΛΟΓΙΑ αερα,ΛΟΓΙΑ πολιτικης του καναπε.Εδω Πα.Σο.Κ.,εκει Πα.Σο.Κ.,που ειναι το Πα.Σο.Κ.Ονειρα γλυκα και ασκανδαλιστα.Σερεντνιάκ(μεσαιοι χωρικοι).Γ.Κ.

 6. Παρακάτω δημοσιεύουμε την (στερεότυπη) απάντηση της ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΑΕ στο παραπάνω άρθρο του κ. Κουβάτσουπου μας έστειλε με email o Πρασινοκόκκινος.
  Ο Πρασινοκόκκινος ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι και «τοποθετημένος» σε κάποιο (μυστικό και ανώνυμο) προοδευτικό (κομμουνιστικό) μέρος του ΠΑΣΟΚ.
  Τελικά τι κόμπλεξ είναι αυτό; Γιατί όλα τα κομούνια δηλώνουν ότι ανήκουν σε άλλο κόμμα;
  Ιδού λοιπόν η απάντηση που θυμίζει αυτά που για δεκαετίες γράφει ξανά και ξανά και ξανά η χυδαία γκαιμπελική φυλλάδα των κουκουέδων ο «Ριζοσπάστης».

  ΦΡΟΥΤΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ – ΠΑΣΟΚ

  Υπαρχουν βασικα τρεις κατηγοριες για ενα φρουτο.Το Αγουρο , το Ωριμο και το Σαπιο.
  Το Αγουρο ξυνιζει, το Ωριμο τρωγεται και το Σαπιο πετιεται
  Ο Γ.Κουβατσος ανηκει στην τριτη κατηγορια και δεν τρωγεται με τιποτα.
  Διαβαζοντας τα μονιμα πλεον αρθρα του στην ανωνυμη και πολιτικoιδεολογικα συγγενη του ιστοσελιδα οπου βρηκε μονιμο καταφυγιο διαπιστωνω τα εξεις: Ο φανατικος αντικομουνισμος του Γ.Κ. θυμιζει την εποχη του 50 οπου ο μεχρι παροξυσμου αντικομουνιστης αμερικανος γερουσιαστης Μακ Καρθυ κατορθωσε
  εντελως ανεξελεγκτος να κυνηγαει τους παντας και τα παντα ακομη και την σκια του. ( Ο γνωστος παγκοσμιως αγγλος ηθοποιος Τσαρλυ Τσαπλιν ( Σαρλω) ηταν ενας απο τα θυματα που λογω της προοδευτικης του ιδεολογιας απελλαθηκε το 1954 μετα απο 44 χρονια παραμονης και καλλιτεχνικων θριαμβων στις ΗΠΑ. ) Εν τουτοις οσο αφορα τον φανατικο αντικομουνισμο ο Γ.Κουβατσος δεν ειναι πρωτος. Ολοι οι συνεργατες των γερμανων κατακτητων στην Ελλαδα δηλαδη δοσιλογοι, μπουρανταδες,ταγματασφαλιτες, και τοτε τσολιαδες εγιναν με μιας εθνικοφρονες αντικομουνιστες και μετα θιασωτες και συνεργατες της φασιστικης Χουντας .
  Καταλοιπα αυτης της εποχης σε μεταγενεστερες γενιες ειναι του ειδους του.
  Εκεινο που προξενει ενοχληση ειναι οτι ο Γ.Κουβατσος θελει να συνοικει με το ΠΑΣΟΚ και μαλιστα να παιζει και ιδεολογικο ρολο. Εγω τον θεωρω πεμτη φαλαγγα. Οχι κυριε Γ.Κουβατσο ολοι εμεις τοποθετιμενοι στο προοδευτικο μερος αυτου του κομματος και ειμαστε παρα πολλοι , περισσοτεροι απο οσους νομιζεις, αισθανομαστε ντροπη και ειμαστε ξενοι με τις θεσεις που περνεις τις οποιες και καταδικαζουμε. Το μελος του κοματος και υπουργος εργασιας κος Λοβερδος μιλωντας προχθες σε μια εκπομπη και αναφερομενος στο ΚΚΕ τοποθετηθηκε πολυ σωστα λεγοντας οτι το σεβεται σαν ενα κομμα που εκπροσωπει στην Βουλη ενα μερος του ελληνικου λαου. Αυτο σε αντιθεση με τον σε διαρκει εγκυμοσυνη δημαγωγο κο.Παγκαλο γνωστο και απο το πασαρισμα του ταξικου του εχθρου Κουρδου αγωνιστη και ηγετη ΟΣΑΛΑΝ στους φιλους του Νατοικους Τουρκους στρατηγους. Ετσι διαβαζοντας τις αποψεις σου διαπιστωνω οτι περα απο τον εντονο αντικομουνισμο σου εκφραζεσαι και περιφρονητικα για τον λαο της Ρωσιας τον οποιο χαρακτηριζεις σαν γεματο απο πρωτογονα αισθηματα και ενστικτα κατι ξεκαθαρα ρατσιστικο . Εφτασες μαλιστα στο σημειο να τα βαλεις και με την μορφωλογια του εδαφους τους . Ομως τα μεγαλα ποταμια, τα δαση και οι στεππες ειναι η πατριδα των Ρωσων. το να χλευαζεις στον αντικομουνισμο σου την αγαπη που καθε ανθρωπος και ζωο τρεφει για τον τοπο του δεν ειναι χαρακτηριστικο του πολιτισμου του ελληνα και ειναι ντροπη.

  Σιγουρα αν οι προγονοι σου ηταν τσοπανηδες, ισως λιγο αξεστοι, αγαπουσαν σιγουρα τα βουνα τους εστω αν ηταν κι αφιλοξενα. Στην συνεχεια κανεις αντιπαραθεση με την” ευτυχια ” της αστικης δημοκρατικης αναγεννησης ξεχνωντας τα δεινα που υπεστησαν οι λαοι του κοσμου ,την αποικιοκρατια, τις γενοκτονιες ιθαγεννων, το μαγαλυτερο συνειδητο εγκλημα στην ιστορια της ανθρωποτητας τις ατομικες βομβες του Τρουμαν στον αμαχο πληθυσμο του Ναγκασακι και της Χιροσιμα ,το Αουσβιτς, το Βιετ Ναμ και τις Χουντες στην Ελλαδα και την Λατινικη Αμερικηκ σημερα δε το Ιρακ το Αφγανισταν την Γαζα. Μαθε επισης στην φορα που πηρες να μη χρησιμοποιεις ανακριβειες το οτι ο γνωστος Ντοστογιευσκη ετκκαθαριστηκε απο τον Σταλιν ο οποιος ηταν μολις 2 ετων οταν πεθανε ο Φιοντορ . Τελικα ο Σοβιετικος λαος με τις θυσιες των 20 εκατομυριων νεκρων, την ητα του χιτλερ στο Σταλινγραντ και την καταληψη του Βερολινου απο τον Ερυθρο Στρατο εγινε με μιας
  μισητος σε ομοιδεατες σου διοτι με τον ηρωισμο του επετυχε ”λαθος ” νικη , η νικη για μερικους επρεπε ναναι των ναζι και της” ανεπτυγμενης κοινωνιας ” και εφ οσον αυτο δεν εγινε τουλαχιστον της Δυσης και της ωραιας ” ανναγεννησης ”που τοσο σε εχει σαγηνευσει με το σημερινο μεγαλο οικονομικο φαληρισμα και το σκασμενο μπαλονι του καπιταλισμου. Οι χρεωκοπιμενες ΗΠΑ με τα τεραστια χρεη, μονο στην ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΑ υψους ( 1 000 000 000 000 ) και τους συνεχεις ληστρικους πολεμους στο ονομα της Δυτικης Iμπεριαλιστικης Δημοκρατιας με κανουν να βλεπω τα πραγματα αντιστροφα απο σενα και αυτο πολυ συντομα.

  Πρασινοκοκκινος

 7. Αξιζει τον κοπο να σου απαντησω,διοτι απο τα γραφομενα σου διαπιστωνεται οτι εισαι απληροφορητος και αδαης για την ιστορια,οχι τοσο του κομματος που υποστηριζεις,οσο της ιστοριας της κομμουνιστικης ιδεολογιας και αυτο ειναι το δραμα σας.Αυτα ολα που αναφερω στα γραπτα μου,ειναι φυσικη συνεπεια,να σε ενοχλουν βαθεια,ειναι ομως,η ιστορια γραμμενη, και ουτε εσυ ουτε κανεις αλλος ειναι εις θεση να την αμφισβητηση.(Επικοινωνησε με Ν.Κοντζια,πρωην διαφωτιστη του κ.κ.και μεχρι προτινος χαρακτη της πολιτικης τακτικης του Πα.Σο.Κ.θα σε διαφωτισει).Απο το υφος της γραφης σου(οχι το γραμματικο,ή το συντακτικό)αντιλαμβανομαι,οτι δεν εισαι΄΄πρασινοκοκκινος΄΄,αλλα εχεις το χρωμα του σκοτωμενου αιματος,το μαυροκοκκινο.Σου καταλογιζω ομως το ΄΄εν βρασμω ψυχης΄΄ και δεν σε ξεσυνεριζομαι.Σου καταλογιζω αγνοια.Ποτε,ομως,δεν ειναι αργα να ψαξεις και να ανιχνευσεις τα ιστορικα γεγονοτα.Αυτα που εγω γραφω εχουν αναφορες σε Ρωσσους αναλυτες,που εζησαν και μεγαλουργησαν εκει.Ενα αλλο σημειο που θα ηθελα να σου επισημανω ειναι οτι ο Λομβερδος,στον οποιον αναφερεσαι,οπως και πολλα αλλα μελη και στελεχη του Πα.Σο.Κ. και γενικα ολο το φασμα των μελων του Πα.Σο.Κ.,σεβονται και αποδεχονται ολα τα κομματα που στεγαζονται στην Ελληνικη Βουλη και που εχουν αποδεχθει το Ελληνικο Συνταγμα και τους Νομους του Ελληνικου Κρατους.Αυτο ομως που δεν αποδεχονται και φυσικα αποδοκιμαζουν παντιοτροπως,ειναι οι Επιορκοι του ορκου πιστης στο Συνταγμα και τους Νομους.Κι αυτοι ειναι,η εκαστοτε ετεροφωτη ηγεσια και μονον αυτητου Κ.Κ.η οποια ηγεσια,εκμεταλλευεται την ανοχη και την απεριοριστη Δημοκρατια που τους παρεχει,η Ελληνικη κοινωνια.Δηλαδη το 95% στο5%,κυριε΄΄μαυροκοκκινε΄΄μου.Τωρα οσο για εμενα,να εχεις υποψη σου οτι δεν ειμαι απο αυτους που ανεβαινουν στα παλκοσενικα και διαλαλουν τα΄΄ειμαι΄΄τους.Σου υπενθυμιζω δε,τελειωνοντας,οτι οι 12 πρωην Γραμματεις του Κ.Κ.(ο Φλωρακης τη γλυτωσε)κατηγορηθησαν σαν προδοτες,οπορτουνιστες,και πρακτορες των ιμπεριαλιστων.Εσυ ομως να εισαι βεβαιος οτι δεν κινδυνευεις,γιατι δεν ξερεις τιποτα……..για το φονο .Σου συνιστω να αγορασεις το βιβλιο του Τ.Εγγλεζου(ειναι ακομη εδω)…Μισο Αιωνα Αγραναπαυση.Ειναι αφυπνιστικο και θα μαθεις πολλα.
  Δια χειρος
  Γ.Κ.

 8. Απαντηση 2προς πρασινοκοκκινο αδαη.Σοβιετοχιτλερικο συμφωνο 23ης Αυγουστου 1939.Ο Σταλιν,ο δηθεν ενσαρκωτης του αντιφασιστικου πνευματος των λαων,κανει προποσεις προς τιμη του Χιτλερ,γιατι οπως ελεγε,΄΄η εργατικη ταξη της Γερμανιας αγαπα τον Φυρερ της,΄΄Στις 20 Σεπτεπτεβριου 1939 ηΓερμανια και η ΕΣΣΔ διαμελιζουν μαζι την Πολωνια.Στις 30 Σεπτεμριου 1939,ο ιδιος ο Σταλιν σε συνεντευξη του στην Πραβντα ,δηλωνει: Δεν επετεθη η Γερμανια εναντιον της Αγγλιας και της Γαλλιας, αλλα αυτες εναντιον της Γερμανιας. Την ιδιαν τακτικη φιλοφασιστικη, ακολουθησε, οπως ειναι γνωστο και το Κ.Κ.Ε.,που ταχθηκε εναντιον του΄΄ΟΧΙ΄΄της 28ης Οκτωβριου 1940.Και επονται συνεχεις,για τους παρασυρμενους οπαδους του κομματος αυτου.
  Δια χειρος
  Γ.Κ.

Comments are closed.